Javni telefonski aparati

Telefonske aparate, uporabljene v govorilnicah, je večino zgodovine telefonskih govorilnic v Sloveniji proizvajalo podjetje Iskra Terminali (pred tem Iskra Telematika). Po razpadu Iskre je proizvodnjo aparatov prevzelo podjetje LF3M.

Bili so treh vrst: novčični (na kovance), žetonski in kartični.

Siemens

Prvo generacijo telefonskih govorilnic, uporabljenih v Sloveniji, je proizvajalo podjetje SIEMENS.

Iskra

Proizvodnjo javnih telefonskih aparatov je Iskra začela leta 1977 v sodelovanju z Belgijskim podjetjem BTMC (Bell Telephone Manufacturing Company).


Jatena

Leta 1984 je Iskra Telematika razpisala anonimni natečaj za ime nove serije javnih telefonskih aparatov.

Iskra je za javne telefonske aparate uporabljala imeni Jatena (javni telefonski novčični aparat) in Katja (kartični telefonski javni aparat). Ime Katja se je uporabljalo redko – kasnejši kartični aparati so nosili ime Jatena K (npr. Jatena K09).

Novčični aparati

Prva generacija Iskrinih javnih telefonskih aparatov je bila škatlaste oblike, ponavadi rdeče barve in sprejemala le kovance (dinarje).

Servisni priročnik za javni novčični aparat (iz arhiva NUK)


Žetonski aparati

Zaradi inflacije se je cena impulzov zelo pogosto spreminjala, kar so morali tehniki na terenu nastavljati na vsakem aparatu posebej. Problem so odpravili z uvedbo žetonov, ki so predstavljali fiksno število impulzov, spreminjala pa se je njihova prodajna vrednost. Žetoni so bili na voljo v treh vrednostih: A (?? impulzov), B (25 impulzov) in C (50 impulzov).

2. aprila 1990 je bil postavljen prvi avtomat za nakup žetonov.

Kartični aparati

Prva generacija kartic je bila tipa “magstripe”, ki niso imele nobene zaščite pred kopiranjem in ponarejanjem.

Kartice so hitro zamenjali z novejšimi, na podlagi čipa.

Čip kartice prve generacije so leta 1999 zamenjali s karticami “Eurocard”. Telekomu jih je prodajalo podjetje Impulz. Kartice so omogočale le odštevanje stanja, iz tovarne (Gemalto?) pa so prišle z vrednostjo 1000. V Impulzu so jih pred prodajo z doma narejeno napravo odšteli do prodajnega zneska (50, 100, 300 impulzov?).

Postel

Za uporabo na poštnih poslovalnicah, kjer je bila verjetnost vandalizma zelo majhna, so v LF3M uvedli cenejše in manj robustne aparate Postel (postal telephone).

Zadnja dva aparata Postel sta bila s pošte na Čopovi ulici v Ljubljani odstranjeni konec septembra 2023.


Hostel

Za uporabo v bolnišnicah so v LF3M razvili posebno različico aparata Postel za uporabo v bolnišnicah – Hostel (hospital telephone). Ta je uporabljal brezžično slušalko, kar je omogočalo, da je bolnik osebju dal svojo telekartico, ki so jo vstavili v aparat na hodniku, pacientu pa prinesli slušalko, s katero je lahko klical.

Interno so aparati uporabljali navadne brezžične telefone (v našem primerku Siemens Gigaset 3010). Na podlagi stanja na kartici je aparat Hostel enostavno povezal ali prekinil linijo do bazne postaje brezžičnega telefona, ki je bila nameščena znotraj ohišja.