Projekt::Govorilnice

Leta 2022 smo v sodelovanju s projektom Portal 2-7-7-7-8 začeli z raziskovanjem telefonskih govorilnic v Sloveniji. Ta stran je namenja hrambi zapiskov, deloma za lastne potrebe, deloma pa v upanju, da nanje naleti še kdo, ki ga govorilnice zanimajo in se pridruži projektu.

V prihodnjem letu načrtujemo izdajo publikacije, ki opisuje kako so se Iskrini javni telefonski aparati in Telekomov program javnih telefonskih govorilnic skozi leta razvijali, kako je delovala tehnologija za upravljanje omrežja, ki je bila v svojem času prav revolucionarna in kaj je pripeljalo do ukinitve programa leta 2019.

O javnih telefonskih aparatih – naš kratek opis različnih modelov javnih telefonskih aparatov v Sloveniji

Izvorna koda originalnega krmilnika [GitLab] (zahvala LF3M)

Skenirano gradivo iz knjižnic [Google Drive]

Fotografije zunanjosti in notranjosti aparatov (galerija slik je trenutno v okvari)

Tri modre govorilnice Jatena

Na sliki so štiri izmed zelo malega števila preostalih Iskrinih ikoničnih govorilnic (model JATENA). Eno je društvu podaril Telekom Slovenije, drugo pa podjetje LF3M, ki je njihovo proizvodnjo nadaljevalo po “propadu” Iskre Terminalov. Drugi dve sta bili izposojeni od zbirateljev.

Za pomoč in podporo se zahvaljujemo

Dodatno se želimo zahvaliti še avtorju spletnega mesta OD TELEFONA DO TELEGRAFA ter vsem sogovorcem, ki so si vzeli čas za pogovor in z nami delili nenadomestljivo znanje.